Mare atenție, dacă ai card bancar: nu ai banii la discreție, chiar dacă sunt ai tăi. Ce trebuie să știi, de fapt
Românii care dețin un card bancar ar trebui să știe faptul că, deși acesta reprezintă un instrument de administrare a propriilor fonduri, în realitate nu dispui de banii tăi ca în situația în care ai cash.
Dacă ai un card bancar de pe care vrei să scoți o anumită sumă de bani, trebuie să te încadrezi în anumite limite acceptate de băncile din țara noastră. Fiecare instituție bancară are propriile sale limite până la care poți scoate cash, de la bancomat, pe parcursul unei zile.
Ce trebuie să știi despre regulile băncilor
În cazul în care întâmpini o nevoie urgentă și trebuie să ai, de exemplu, 12.000 de lei cash, bani pe care plănuiești să-i scoți de pe card, de la un bancomat, s-ar putea să fii nevoit să te împrumuți pentru a-ți rezolva problema.
Pentru astfel de situații, trebuie să fii informat dinainte. De exemplu, trebuie să știi că toate băncile au un prag al limitei de scoatere a banilor cash din bancomat. Inițial, el se situează în jurul valorii de 3.000-5.000 de lei și este un prag inițial, care poate fi extins de către titularul contului prin mai multe formule, în funcție de procedurile băncii:
-printr-un apel telefonic către reprezentanții băncii, în care clientului i se cer anumite date de identificare, precum CNP-ul
-prin aplicațiile digitale puse la dispoziție de bănci
-prin prezentarea fizică la o sucursală a băncii în cauză.
„Trebuie menționat că, odată stabilit acest nou prag, lucrurile pot rămâne așa atâta timp cât vei continua să folosești acel card sau există și varianta în care noua limitare să expire, cum este cazul BRD, unde noul plafon are o durată de valabilitate de șapte zile, după care se revine la pragul inițial. Totul ține de protocoalele băncilor și de clauzele contractuale stabilite cu clientul.
Atât în pragul inițial cât și în pragul extins includ sumele cheltuite într-o zi la cumpărăturile făcute online sau la plata facturilor. Astfel, dacă într-o zi cumperi un produs de 1.000 de lei printr-o tranzacție online cu cardul, acea sumă se va scădea din suma maximă pe care o poți scoate de la bancomat”, explică cei de la wallstreet.ro.
Iată, ca referință, regulile impuse de cele mai mari bănci care activeză pe piața de profil din țara noastră: